Avondje schaatsen onder het noorderlicht op Jaap Edenbaan

Schaatsen-Noorderlicht - 8-3-2019-22

Bron: Oost-online -Lewis Daniels

Om de Aurora Borealis, een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer, te kunnen waarnemen reis je normaal naar het verre noorden, maar dit licht was vrijdagavond ook even te zien op de Jaap Edenbaan. Voordat het zover is wordt op een groot scherm afgeteld. Als het spektakel begint blazen machines mistige wolken de lucht in. Een grijsblauwe en groene, vlammende gloed golft door de lucht. Het noorderlicht is gekomen. De schaatsers kijken bewonderend omhoog.

‘Vorig jaar was ik met mijn moeder naar IJsland om het noorderlicht te zien’, vertelt Ilse enthousiast, ‘dus neem ik haar nu voor haar verjaardag hier mee naartoe.’ Haar moeder knikt bevestigend. ‘Het is net echt, vooral die golvende bewegingen. Eigenlijk is het noorderlicht hier mooier dan in IJsland, het was daar meer grijs en hier zie je veel groen.’

Langebaanschaatsers Bram Smallenbroek en Sjoerd de Vries halen het Noorderlicht naar Jaap Edenbaan

Veel schaatsers houden om de zoveel tijd even in om naar het lichtverschijnsel te kijken, ze zijn daar speciaal voor gekomen. Een klein peloton houdt onafgebroken het tempo erin en gaat dwars door het Noorderlicht heen. Alsof ze nooit anders hebben gezien en altijd onder deze omstandigheden schaatsen.

Op de meeste aanwezigen heeft het licht een enigszins betoverend effect. Minimalistische, moderne, klassieke muziek maakt het mysterie nog groter, maar het is allemaal verklaarbaar. Het noorderlicht, ook wel poollicht genoemd, ontstaat door zonnewind. Deze wind is erg sterk bij uitbarstingen op de zon. Hierdoor worden kleine geladen deeltjes het heelal in geblazen en zo is het poollicht goed zichtbaar.

Het Amsterdamse poollicht werkt net iets anders. De in de lucht geblazen nevel komt in aanraking met het laserlicht, dat op het vocht reageert. ‘Als het regent hoeft er geen nevel de lucht in te worden geblazen’, legt initiatiefnemer Bram Smallenbroek uit. ‘Dan worden de laserstralen onderbroken door de neerslag en dat geeft hetzelfde effect.’ Het mysterie is hiermee opgelost, maar de ambiance is er niet minder om. Volgend jaar komt het noorderlicht terug naar Amsterdam, dus ver daarvoor reizen is niet meer nodig.

Bron Oost-Online